· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 38

Copilul:
Copilul cantareste aproape 3100 grame si masoara aproape 48 cm in lungime. Desi grasimea continua sa se acumuleze, ritmul s-a incetinit. Probabil vei observa incetarea cresterii sau o usoara scadere in greutate. De cand copilul are muschi cu care suge si inghite lichidul amniotic, materialul rezidual se acumuleaza in intestinele lui. Celule moarte apartinind intestinelor, pielii si puful de par sunt cateva dintre cele care contribuie la formarea meconiului, o substanta de culoare neagra-verzuie, care este primul reziduu fecal al copilului (se va elimina dupa nastere).
Daca vei avea un baiat, testiculele lui sunt complet coborite in scrot (exista si posibilitatea ca acest lucru sa nu fi avut loc). Daca vei avea o fata, labiile sunt complet dezvoltate.

Mama:
Deoarece copilul s-a angajat pe canalul nasterii si preseaza pe vezica urinara, vei simtii nevoia sa mergi foarte des la baie.
Tu si partenerul tau ati luat vreo decizie in privinta circumciziei? Circumcizia este o interventie chirurgicala prin care se elimina preputul (surplusul de piele ce acopera capul penisului ). Pentru unii parinti aceasta decizie este influentata de religie. Pentru altii alegerea este foarte greu de facut. Discuta despre avantajele si dezavantajele circumciziei cu medicul tau.

Tatal:
Arunci o privire asupra profilului mamei si vezi ditamai burta ...te simti brusc vinovat. Este obosita, nervoasa, satula de sarcina, nu poate dormi pentru ca la fiecare 30 de minute are nevoie la baie, are arsuri la stomac sau indigestie, si starea ei reflecta tot discomfortul pe care i-l ofera aceasta sarcina inaintata. Te simti raspunzator, dar stii ceva? Tu ESTI raspunzator!
Dar hai sa ne gandim cateva minute la asta. Mama nu poate concepe fara tata, iar tatal nu poate concepe fara mama (in mod normal). Aceasta face ca sarcina sa fie rezultatul unui efort in echipa. Este adevarat ca tu nu trebuie sa treci prin toate starile fizice de discomfort ale sarcinii, dar poti sa-ti imparti framintarile si gandurile cu mama si o poti privi cum se schimba sub ochii tai.
La ce este bun un tata? Tu stii deja raspunsul si de aceea citesti aceste randuri. Pentru a fi linga mama. Este un lucru important pe care tu il poti duce la capat! Nu poti simti transformarile fizice datorate sarcinii, dar poti fi linga mama, ajutand-o sa treaca mai usor peste toate. Si ce vei face cand mama va urla: "este numai vina TA"? Calm ii vei reaminti ca nu puteai face totul fara ajutorul ei ...

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.