· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 39

Copilul:
Cordonul ombilical ce transporta nutrienti de la placenta la copil are acum 50 cm si este gros de 1.3 cm. Deoarece copilul cantareste aproape 3250 grame si ocupa tot spatiul din uter, sunt frecvente cazurile cand cordonul se infasoara in jurul lui.
Aproape tot vernix-ul ce acoperea pielea a disparut, la fel si puful de par. Corpul tau incepe sa aprovizioneze copilul cu anticorpii proprii, prin placenta, si aceastia vor ajuta sistemul imunitar al copilului sa lupte cu infectiile in primele 6 luni de viata.

Mama:
False contractii, ce pot fi la fel de dureroase si puternice ca cele de la nastere, pot apare in aceasta saptamana. Contractiile false insa nu devin regulate si dispar daca esti activa.
Un alt semn de nastere, ruperea sacului amniotic ("pierderea apei") poate avea loc in aceasta saptamana. Unele femei pierd foarte multa apa, altele abia simt o usoara scurgere. Daca simti ca ai pierdut apa si ai contractii regulate ia legatura cu medicul/moasa.

Tatal:
Este aproape tata (sau din nou) si ai reusit (aproape) sa supravietuiesti acestei sarcini. Probabil esti nervos si negi ca momentul se apropie, dar este normal. In cateva zile (saptamani) nu-ti vei mai aminti ce ai mincat la micul dejun (sau daca l-ai avut) deci alunga grijile de acum. Bucura-te de aceste ultime momente alaturi de mama (sau de alti 3, 4 copii) si fii mindru de tine ca tata. Daca nu ar fi asa, nu ai citi aceste randuri!

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.