· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 40

Copilul:
Dupa multe saptamani de asteptare, copilul este aici! Sau poate nu - numai 5% dintre femei nasc la termen, si multe mame, aflate la prima nastere, asteapta pana la 2 saptamani sosirea copilului.
Copilul nascut la 40 de saptamani cantareste aproape 3500 grame si masoara intre 48-51 cm. Nu te astepta la un copil ca in reclame, deseori nou-nascutul are capul deformat si poate fi inca acoperit cu vernix si sange. Pielea copilului poate fi decolorata, patata, sau inchisa la culoare - toate aceste variatii sunt complet normale.
Datorita prezentei hormonilor tai in sistemul copilului, organele lui genitale (scrotul la baieti si labiile la fete) pot sa para mai mari. Copilul, fie fata sau baiat, poate chiar secreta lapte prin sfarcurile mici. Toate acestea sunt perfect normale si dispar in cateva zile.
Imediat dupa nastere, medicul va scoate mucus din nasul si gura copilului si vei auzi primul lui tipat. Copilul va fi asezat probabil pe abdomenul tau si i se va taia cordonul ombilical (uneori aceasta onoare este acordata tatalui). O serie de masuratori si verificari scurte (scorul Apgar) vor fi facute pe copil pentru a-i studia reactiile si semnele vitale, va fi cantarit si masurat. Daca sarcina a fost cu risc sau cezariana este necesara, la nastere va asista si un neonatolog (specializat in terapia intensiva a nou-nascutilor) pentru a lua in primire imediat copilul. Daca copilul va avea nevoie de ingrijiri medicale speciale pentru a-l adapta la mediul inconjurator, acestea vor avea prioritate si abia apoi va fi asezat in bratele tale. Citeste Streptococul B si Sarcina.

Mama:
In aceasta saptamana va avea loc inilnirea mult asteptata cu copilul tau! Inainte insa de a-l cunoaste trebuie sa treci prin etapele nasterii. Probabil stii deja despre cele trei etape ale nasterii de la cursurile prenatale. In prima etapa a nasterii (travaliul), colul uterin se intande si subtiaza prin contractarea uterului la intervale regulate. In cea de a doua etapa (nasterea propriu-zisa) copilul este impins prin canalul nasterii si eliminat. In cea de a treia etapa se elimina placenta.
Daca termenul a fost depasit cu o saptamana, medicul va monitoriza bataile inimii copilului, miscarile ce ii asigura necesarul de oxigen si daca sistemul nervos raspunde. Discuta cu medicul detaliile legate de aceste masuratori.
Cateodata mama-natura are nevoie de ajutor. Daca nasterea nu progreseaza, sau sanatatea ta sau a copilului o cer, medicul poate induce nasterea prin ruperea membranelor sau prin administrarea de hormon oxitocin sau a altor medicamente. Daca insa sarcina prezinta risc crescut sau alte complicatii pot apare la nastere, este recomandata nasterea prin cezariana.
Unele femei aleg cezariana ca mod de nastere, putand astfel sa fixeze singure data nasterii copilului. Daca esti una dintre ele, probabil vei putea sa te pregatesti emotional si mental pentru nastere - aceasta te poate ajuta sa nu fii dezamagita ca si alte femei ce nu pot da nastere pe cale naturala. Dar si daca va trebui sa treci printr-o cezariana neprevazuta, nu te ingrijora, legatura speciala dintre tine si copil tot va apare. Citeste Cezariana.
Poate ca nu va fi nasterea pe care ai visat-o, dar venirea pe lume a copilului este cea mai importanta. Saptamanile de asteptare au luat sfarsit!
Mult noroc cu copilul tau!

Tatal:
Asta este taticule! Incearca sa te odihnesti in ultimele zile, inainte de a fii binevenit in randul parintilor insomniaci. Daca mama a depasit termenul, fiecare zi pare sa fie o eternitate. Linisteste-te, nici o sarcina nu dureaza o eternitate! Citeste Tatal in sala de nasteri .
Felicitari! Esti un tata minunat si ai fost un suport moral nemaipomenit pentru mama!

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.