· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 5

Copilul:
Pana acum, embrionul a fost o masa de celule, din acest moment al sarcinii, o forma distincta va incepe sa se formeze. Tubul neural, din care mai tarziu se vor forma maduva spinarii si creierul va merge de la varf pana la coada embrionului. Partea din varf a tubului neural incepe sa iasa in afara si va forma partea din fata a creierului. O mica umflatura in centrul embrionului se va transforma in inima copilului. Daca testul de sarcina va fi facut in aceasta saptamana, este recomandabil sa fie facut dimineata, cand urina va contine cea mai mare cantitate din hormonul sarcinii, human Chorionic Gonadotropin (hCG).

Mama:
Chiar daca greturile inca nu au aparut, este bine sa stai departe de anumite produse alimentare cand esti insarcinata. Boli alimentare precum listerioza sau toxoplasmoza constituie pericole majore pentru embrion, si pot duce la defecte la nastere sau avort spontan. Pentru a elimina aceste pericole este bine sa eviti consumul de:
  • branzeturi fine de genul: feta, camembert sau cele fermentate (blue cheese);
  • lapte si sucuri nepasteurizate;
  • carne cruda sau semipreparata, incluzand cremvursti (hot-dogs) sau mezeluri;
  • oua crude sau mancarurile care le contin;
  • peste crud;
  • pateu de ficat.
Toxoplasmoza se poate transmite si de la pisici (excremente) sau prin solul obisnuit. De aceea este bine sa eviti curatarea cutiei pisicii sau sa ingrijesti gradina fara manusi pe perioada sarcinii. Mai multe detalii despre toxoplasmoza gasesti in articolul Toxoplasmoza.

Tatal:
Mama poate fi tare confuza in aceasta perioada si distanta cu tine sau cei din jur. Nu o lua ca pe ignoranta, ci mai bine gandeste-te la un mod special prin care sa sarbatoriti testul de sarcina pozitiv.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.