· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 6

Copilul:
In aceasta saptamana, tubul neural se inchide la spate. Mai mult, apare o puternica crestere a creierului ce va completa noua forma care se tot largeste - capul. Veziculele oculare, care mai tarziu vor forma ochii, incep sa se dezvolte in aceasta saptamana de fiecare parte a capului, ca si canalele ce vor cuprinde mai tarziu urechea interna. Chiar daca nu poate fi inca auzita, inima copilului va incepe sa bata in aceasta perioada. Tot in aceasta saptamana va incepe si formarea sistemului digestiv si al celui respirator. Mugurii a ceea ce vor deveni mai tarziu mainile si picioarele copilului vor apare tot in aceasta saptamana. Aceste etape de dezvoltare au insa loc inca la scara mica, copilul masoara doar intre 2 si 4 mm!

Mama:
Aceasta saptamana vine deobicei si cu majoritatea problemelor sarcinii: oboseala, sanii tari si durerosi, raul de dimineata, greata si stari de voma, care te vor face sa te simti de multe ori mizerabil. Raul de dimineata poate apare insa pe tot parcursul zilei, deci nu te mira daca si dupa pranz stomacul tau este inca "suparat". Tot acum, datorita prezentei hormonului de sarcina hCG, urinezi mai des.
Alte probleme ce pot aparea in timpul sarcinii gasesti in articolul Sarcina si problemele ei (partea I, partea a II-a si partea a III-a)

Tatal:
Daca starile de rau apar acasa, poti face cateva lucruri care sa ajute:
  • Daca mirosurile au devenit insuportabile pentru mama, incearca sa le indepartezi (cafeaua, tigarile, etc.) macar pana situatia se va imbunatati;
  • Incurajeaza mama sa manance sanatos, bogat in proteine si carbohidrate si sa consume cat mai multe lichide, in special apa;
  • Pastreaza cativa biscuiti sarati sau sticksuri langa pat si incurajeaz-o sa rontaie cativa inainte de a parasi patul;
  • Incearca sa intelegi ca mama nu are poate nici un chef sa gateasca, sa curete sau sa ingrijeasca o casa. Poti fi insa de mare ajutor daca o incurajezi sa se odihneasca in timp ce tu duci la capat niste treburi casnice pe care in general nu le faci.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.