· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 7

Copilul:
Cu o lungime cuprinsa intre 5 si 13 mm si o greutate de 0,8 grame, copilul se adapteaza constant la viata din uter. In aceasta saptamana, cordonul ombilical, prin care copilul se hraneste si prin care sunt eliminate reziduurile, se dezvolta. In paralel, tractul digestiv si plamanii copilului continua sa se formeze.
In acest moment forma fetei copilului incepe sa se contureze. Locul in care se va forma gura, doua nari foarte micute, urmele usoare ale urechilor si pigmentatia irisilor ochilor sunt modificari ce au loc in aceasta saptamana.
Mugurii bratelor, aparuti saptamana trecuta se divid in doua segmente: umar-brat si cel al mainii, semanand cu 2 palete.

Mama:
Sarcina duce la modificari la nivelul colului uterin. In aceasta saptamana se dezvolta dopul gelatinos la capatul colului uterin si acesta va inchide uterul pentru a-l proteja. De multe ori acest dop gelatinos se elimina cand colul uterin se dilata pregatind nasterea.
Pot apare crampe sau sangerari usoare prin fixarea totala a embrionului de peretele uterin. Multe femei cred ca aceste sangerari se datoreaza ciclului ce a lipsit. Adreseaza-te medicului daca esti ingrijorata din cauza sangerarii sau ai crampe puternice.
ATENTIE la virusii respiratori - protejeaza-ti copilul!

Tatal:
Aveti o pisica? Daca da, e cazul sa te ocupi in exclusivitate de curatarea cutiei pentru ea. Excrementele pisicii pot contine un parasit ce cauzeaza toxoplasmoza - infectie care trece prin placenta putand produce mult rau copilului tau. Mai multe detalii despre toxoplasmoza gasesti aici.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.