· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 8

Copilul:
Degetele de la maini si de la picioare incep sa se dezvolte in aceasta saptamana, iar bratele se pot indoi chiar la cot si incheietura mainii. Nasul se contureaza tot mai mult, apare buza superioara si ceea ce vor deveni mai tarziu ploape. Sangele incepe sa circule printr-un sistem circulator rudimentar, si tractul digestiv va continua sa creasca, in special intestinele. Mugurii organelor sexuale apar in aceasta saptamana, dar nu pot fi inca diferentiate.

Mama:
Toate simptomele de sarcina si senzatia de haine prea stranse (datorita largirii uterului), impreuna cu testul de sarcina facut acasa sau intr-un cabinet medical, iti vor confirma ca esti insarcinata. Este timpul sa-ti faci programare pentru prima vizita la medic. Sarcina poate fi urmarita de medicul ginecolog, moasa sau medicul de familie. Daca te incadrezi in randul gravidelor cu risc crescut (ex. avorturi multiple, peste 35 de ani sau o istorie a unor sarcini complicate), medicul va dori sa te vada cat mai curand posibil si cat mai des pe perioada intregii sarcini.
Ingrijirea prenatala este foarte importanta pentru sanatatea ta si dezvoltarea normala a copilului, deci asigura-te ca programarile la medic sunt o prioritate. Citeste Cum sa ai grija de tine in timpul sarcinii si dupa nastere.

Tatal:
Incearca sa-ti faci timp sa insotesti mama la prima vizita medicala. Trebuie sa te implici ca parinte acum! Pune intrebari medicului/moasei si impartaseste cu mama aceasta "aventura". Invit-o pe mama in oras, la un restaurant, ca sa serbati evenimentul si sa discutati pe larg despre el.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.