· articole
· intamplari

 40 de saptamani

Saptamana 9

Copilul:
Coada ramasa la capatul sirei spinarii copilului se va absorbi si va dispare in aceasta saptamana. Capul copilului continua sa creasca, va deveni mult mai mare decat restul corpului si se va curba spre piept. In aceasta saptamana copilul masoara intre 22 si 30 de mm, si cantareste aproape 4 grame.
Sistemul digestiv continua sa se dezvolte; anusul este format si intestinele cresc in lungime. Tot in aceasta saptamana se formeaza testiculele si ovarele.
Copilul poate face usoare miscari pe masura ce muschii se dezvolta. La o ecografie aceste miscari pot fi vizibile, dar tu nu le vei putea simti inca. Bataile inimii pot fi ascultate cu aparatul Doppler sau ultrasunete.

Mama:
Inainte de prima vizita la medic revizuieste istoria medicala a familiei si tratamentele medicamentoase pe care le-ai urmat. Ai vreo boala cronica, alergii sau operatii chirurgicale? Urmezi un tratament medical in prezent? Stii daca in familie exista vreo boala genetica transmisibila? Ai avut un ciclu regulat si ai avut in trecut alte sarcini? Fumezi sau consumi alcool? Faci sport? Aceste lucruri medicul va vrea sa le discute cu tine si este bine sa le ai notate sau in minte.

Tatal:
Sa vorbim despre sex in acest moment. Multe femei trec prin schimbari ale dorintelor sexuale pe parcursul primului trimestru de sarcina. Mama se simte mizerabil din cauza starilor de rau, incat nici in dormitor nu te lasa; nu o lua ca pe ignoranta. Sau datorita hormonilor de sarcina si a lipsei stresului pentru contraceptie, mama poate deveni maniaca sexual. In ambele cazuri este normal.
Dar ce se intampla cu tine? Tatii pot trece si ei prin schimbari. In acest moment sanii mamei devin de-a dreptul "apetisanti", aspectul general se imbunatateste si tu te simti din nou ca la 16 ani. Dar poti fi ingrijorat sa nu ranesti copilul sau sa aduci ceva prejudicii sarcinii. Daca esti ingrijorat, discuta cu medicul/moasa despre aceasta problema. Daca mama nu este pe aceeasi "lungime de unda" cu tine va fi greu, dar aminteste-ti ca modificarile hormonale prin care trece o fac sa se comporte ca un Yo-Yo in continua miscare. Incearca sa fii dragut, intim cu mama fara a avea insa si contact sexual. Discuta cu ea despre asta si nu o lua pe ghicite. Daca insa gindurile va sunt la fel, bucurati-va din plin de ele.

Realizat si intretinut de Cora
Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.